Apa se găseseste sub diverse forme în natură: vapori de apă si nori în atmosferă, valuri și aisberguri în oceane, ghețari la latitudini mici sau altitudini mari, acvifere sub pământ, râuri sau lacuri. Circuitul apei în natură este fenomenul prin care apa este transferată dintr-o formă într-alta, prin evaporare, precipitații și scurgeri de suprafață.
Datorită importanței pe care o are (în agricultură, dar și pentru omenire în general), apei i s-au dat diverse nume în funcție de formele pe care le ia. Ploaia e cunoscută în majoritatea țărilor, pe când alte forme sunt mai putin întâlnite, și pot fi surprinzătoare când sunt văzute prima dată. Exemple sunt: grindina, zăpada, ceața, roua sau chiciura. Un fenomen conex este curcubeul, întâlnit atunci cand lumina se refractă prin particulele de apă din atmosferă.
Apa de la suprafața globului joacă roluri importante în evoluția umană; râurile și irigațiile asigură aportul de apă pentru agricultură, sunt suport pentru transportul maritim sau fluvial, fie comercial sau de agrement. O apă cu insuficienți nutrienți se numește oligotrofă. Scurgerea apei pe suprafața terestră este mecanismul prin care eroziunea sculptează mediul natural, duce la crearea văilor și deltelor cu suprafețe fertile favorabile dezvoltării de centre umane. De asemenea, apa se infiltrează în sol, ajungând în pânza de apă freatică. Această apă freatică ajunge din nou la suprafață sub forma izvoarelor, sau a izvoarelor termale și gheizerilor. Apa freatică este de asemenea extrasă artificial prin puțuri și fântâni. Deoarece apa poate contine numeroase substanțe diferite, poate avea gusturi sau mirosuri foarte diferite. De fapt, oamenii și animalele si-au format simțurile pentru a putea evalua calitatea apei: de obicei, animalele evită apa cu gust sărat (apă de mare) sau putred de mlaștină preferând apa unui izvor montan sau apa freatică.
Apa este necesară pentru fiecare funcție a corpului omenesc și trebuie consumată zilnic pentru a fi sănătos. Conținutul de apă din corp este de aproximativ 70%: sângele – 85%, mușchii – 75%, creierul – 83%, plămânii – 86%, oase 20%, rinichii – 83% și ochii – 95%.
Apa este necesară pentru digestie, absorbția nutrienților, circulație, lubrefiere și eliminare. Apa este un agent de spălare și curătare pentru organism. Ea ușurează transportul toxinelor de la celule și tesuturi și în final eliminarea lor prin rinichi și transpiratie. Ca o componentă majoră a plasmei din sânge, apa este necesară în transpotul nutrienților către fiecare celulă din corp.
Dacă organismul este deshidratat, apa va fi luată de la organele mai puțin vitale și transportată către zonele critice cum ar fi sistemul cardiovascular, sistemele nervos și muscular. Consumul unei cantități insuficiente de apă va duce în timp la deshidratare cronică afectând pH-ul corpului și cauzând grave probleme de sănătate.
Cantitatea minimă de apă necesară organismului uman este de 5 litri în 24 ore, din care circa 2 litri o reprezintă apa consumată ca atare. Cantitatea de apă consumată crește în condițiile unui mediu cald sau al unei activități fizice mai intense. Sucurile naturale din fructe, laptele, băuturile fără cofeină, fructele și legumele sunt surse valoroase de apă. Băuturile alcoolice și cele care contin cofeină, chiar dacă au apă, conțin și diuretice care determină ca în final, organismul să piardă mai multă apă decât asimilează.
Consumul zilnic a 2 litri de apă poate avea următoarele efecte benefice:
- ajută digestia și împiedică creșterea acidității la nivelul stomacului;
- ajută în toate procesele de metabolim;
- stabilește la nivel optim procesele de curătare ale organismului;
- întărește inima și circulația;
- îmbunătățește capacitatea de apărare a organismului;
- activează sistemul nervos și scade predispoziția la streș;
- crește capacitatea de concentrare;
- asigură prospețime și elasticitate pielii.
Corpul nostru are nevoie de apă pentru a elimina materialele toxice care ne înconjoară și produsul final al metabolismului. Dacă acest lucru nu are loc, organismul inevitabil își crește aciditatea. Deșeul nu se transportă, ci se acumulează în formă de cristale în tesuturi și în articulații, și primul semn de avertisment al acestuia este durerea care apare. Conform părerii majorității specialiștilor, cea mai potrivită pentru dezintoxicarea organismului este apa săracă în minerale.
Maladiile cauzate de consumul de apă decimează anual peste 16,5 milioane de copii cu vârsta cuprinsă între 0 – 5 ani, iar 57% din oamenii internați suferă de boli provocate de apă. Apa dulce disponibilă suferă an de an procese de pierdere a calitătilor naturale prin intense procese de poluare.
Apele utilizate de om, indiferent pentru care scopuri, se încarcă cu diferite elemente chimice, fizice sau biologice care modifică compoziția naturală a apei în așa măsură încât aceasta nu mai poate fi folosită decât în scopuri industriale.
Din punct de vedere biologic, apa are numeroase proprietăți indispensabile proliferării vieții, care o deosebesc de celelalte substanțe. Apa îsi îndeplineste acest rol, permițând compușilor organici să reacționeze în moduri care să permită în cele din urmă replicarea. Este un bun solvent și are o tensiune superficială ridicată, permițând astfel mișcarea compușilor organici și a organismelor vii.
Apa este cel mai întalnit și cel mai important solvent din lumea vie, ea dizolvând electroliți (saruri, acizi, baze). Apa formează soluții în care acești compuși sunt ionizați. Apa poate dizolva numeroase substanțe organice și anorganice care conțin atomi care pot forma punți de hidrogen cu moleculele de H2O. Numeroase reacții printre care și cele biochimice din organismele vii, reacții care constituie la un loc viața, au loc în soluție apoasă.
O proprietate interesantă și puțin cunoscută a apei este memoria apei. Se pare ca apa este capabilă sa stocheze informații într-un mod care nu poate fi explicat de fizica și chimia clasică, prin aranjarea într-un mod specific a moleculelor de apă după anumite modele. Memoria apei în comparație cu memoria metalului e de miliarde de ori mai încapatoare.
Apa are cea mai bună memorie din toate substanțele de pe pamânt. Memoria apei este fenomenul care stă la baza homeopatiei. Apa e materie cosmică. De fapt apa e un electrolit excelent pentru propagarea energiei cosmice omniprezente. Apa cea mai bună e apa care propagă cel mai bine energia cosmică.