ZIUA MONDIALA A APEI

Scurt istoric ZMA

Ziua Mondială a Apei (ZMA) se celebrează anual pe 22 martie ca pledoarie pentru gestionarea durabilă a resurselor de apă.

O zi internaţională consacrată apei a fost propusă în 1992 la Conferinţa Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) pentru Mediu şi Dezvoltare (UNCED). Adunarea generală ONU a răspuns prin desemnarea zilei de 22 martie 1993 ca prima Zi Mondială a Apei.

În fiecare an, sloganul ZMA evidenţiază un aspect specific al utilizării apei potabile. Decada 2005-2015 se desfăşoara sub deviza generică “Apă pentru viaţă”.Campania ZMA este coordonată în 2012 de către UN Water şi Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) .

Tema ZMA 2012

Apa și securitatea alimentară, vitale pentru sănătate

Slogan ZMA 2012

Omenirea este însetată din cauza nevoilor de hrană.

Scop ZMA 2012

Conştientizarea opiniei publice în privinţa risipei resurselor preţioase de apă, a importanţei acestor resurse pentru securitatea alimentară şi implicit pentru sănătatea populaţiei.

Obiective ZMA 2012

Statisticile arată că la nivel global aproape un miliard de oameni trăiesc în condiţii de subnutriţie *, în timp ce resursele de apă sunt în scădere.

Creşterea populaţiei lumii şi asigurarea accesului tuturor la nutriţie decentă necesită adoptarea unor măsuri urgente:

-         raţionalizarea consumului de apă în agricultură şi industria alimentară;reducerea risipei de alimente: 30% dintre alimentele livrate la nivel mondial nu sunt consumate, apa folosită pentru producerea acestora fiind definitiv pierdută;

    -   o creştere a producţiei însoţită de creşterea calităţii alimentelor şi de reducerea consumului de apă;

    -   reducerea risipei de alimente: 30% dintre alimentele livrate la nivel mondial nu sunt consumate, apa folosită pentru producerea acestora fiind definitiv pierdută;

   -   o creştere a producţiei însoţită de creşterea calităţii alimentelor şi de reducerea consumului de apă;

  -   cultivarea unor deprinderi nutriţionale sănătoase, cu accent pe alimente produse cu consum mai mic de apă.

*Numărul global al persoanelor subnutrite în 2007 este estimat la 923 milioane.
          In data de 22 martie 2012 , incepand cu ora 12,00 la Statia de Pompare Crisan 2 , un grup de 30 de elevi –clasa IV-a de la scoala George Poboran Slatina impreuna cu reprezentanti ai Agentiei pentru Protectia Mediului Olt , vor efectua  o vizita care sa marcheze Ziua Mondiala a Apei sub sloganul “Apa si securitatea alimentara , vitale pentru sanatate”.

          Consideram ca elevii vor afla astfel mai multe date despre ce inseamna o apa curata , potabila , de o calitate foarte buna dar si despre modul in care apa utilizata de noi toti in scop potabil si menajer , parcurge mai multe etape de la fronturile de captare pana la robinetul fiecaruia .

Uniunea Europeana Guvernul Romaniei POS Mediu Instrumente Structurale

Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro